maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kevään yhteishaku on alkanut

Talvi alkaa olla ohi, sillä kevään yhteisvalinta on alkanut ja sitä myöten myös haku biologian yliopisto-opintoihin. Hakuaika on alkanut tänään 3.3.2014 ja päättyy 1.4.2014 klo 16.15. Yhteisvalinnassa voi hakea samalla kertaa neljään biologian yhteisvalinnan hakukohteeseen. Biologian yhteisvalinnassa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto (Joensuun kampus) sekä Oulun yliopisto.

Minne hakisin?

Haussa yliopistot tulee asettaa järjestykseen, jossa niihin haluaa hakea. Asetettu järjestys on sitova, ja jos johonkin järjestyksessä ylempänä olevaan kohteeseen pääsee, ei alempia paikkoja ole mahdollista ottaa vastaan. Hakua tehdessä kannattaa siis miettiä tarkkaan, missä järjestyksessä eri yliopistoihin hakee.
Millä perusteella järjestys sitten kannattaa laatia? Tietenkin yliopiston maantieteellinen sijainti vaikuttaa asiaan, ja esimerkiksi synnynpaikkaa lähellä oleva yliopisto houkuttelee useita. Maantieteellisen sijainnin lisäksi kannattaa ottaa huomioon kyseisen yliopiston tarjoamat pääainevaihtoehdot ja erikoistumisalat. Näitä voi käydä katselemassa yliopistojen nettisivuilta, ja lisäksi esimerkiksi opinto-oppaisiin tutustuminen voi valaista millaista tuleva opiskelu voi eri yliopistoissa olla. Täältä löytyvät Jyväskylän, Helsingin, Turun, Oulun ja Itä-Suomen (Joensuu) yliopistojen biologian alojen opinto-oppaat, joihin voi käydä tutustumassa.

Kevättä Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen rannan tuntumassa

Pääsykoe

Pääsykoe järjestetään 30.5.2014 klo 9.00 - 13.00. Kaikille yliopistoille yhteisen pääsykokeen voi käydä tekemässä haluamassaan yliopistossa. Hakuvaiheessa tulee lomakkeeseen valita siis myös paikka, jossa käyt pääsykokeen tekemässä. Myös tämä valinta on sitova. Kokeeseen ei erikseen lähetetä kutsua, vaan  kaikki hakijat käyvät sen tekemässä.
Valintakoe perustuu vuonna 2005 käyttöön otetun lukion biologian opetussuunnitelmaan ja mahdollisesti kokeessa jaettavaan aineistoon. Kokeessa on viisi pakollista tehtävää, joista jokainen pisteytetään vähintään yhden pisteen välein siten, että yhdestä tehtävästä saa enintään 48 pistettä. Kokeen enimmäispistemäärä on siten enintään 240 pistettä.
Vanhoja koekysymyksiä mallivastauksineen voi käydä katsomassa täältä. Kannattaa testata itseään, millaiset pisteet olisit saanut minäkin vuonna? Kun kyselin vanhoilta opiskelijoilta lukuvinkkejä pääsykokeeseen, nousi esille ylipäänsä lukemisen tärkeys (yllättävää) ja se, että kirjoista kannattaa todella lukea kaikki, koska esimerkiksi turhilta tuntuvista "pikkulaatikoista" voi tulla kokonaisia kysymyksiä pääsykokeeseen. Lisäksi taulukoiden ja kuvaajien lukemista ja auki kirjoittamista kannattaa harjoitella.
Kannattaa myös muistaa, että kaikkiin pääaineisiin ei ole olemassa erikseen pääsykoetta vaan  esimerkiksi Jyväskylässä akvaattisten tieteiden ja ympäristötieteen ja -teknologian opiskelijavalinta tehdään ylioppilastodistuksen perusteella.


Pääsenkö sisään? 

Eri yliopistojen valintaperusteisiin löytyy linkit biologian yhteisvalinnan nettisivuilta. Jyväskylän yliopistossa opiskelijoita valitaan näin:

  • 23 opiskelijaa valitaan biologian yhteisvalinnan valintakokeen ja yo-, IB-, EB- tai Reifeprüfung -todistuksesta saatavien yhteispisteiden perusteella. Valintakokeen osuus yhteispisteistä on 53,3 %.
  • 22 opiskelijaa valitaan pelkän valintakokeen perusteella.
  • enintään 2 opiskelijaa pelkän IB, EB tai RP-tutkinnon perusteella
  • Kilpailumenestyksen perusteella





Eli karkeasti puolet valitaan pääsykokeen ja yo-todistuksen ja puolet pelkän pääsykokeen perusteella. Omat todistuksesta saatavat pisteet voi laskea tältä sivulta löytyvän taulukon perusteella. Täältä voi katsoa, minkälaisilla pisteillä on aiemmin päästy sisään.
Akvaattisten tieteiden ja ympäristötieteen ja -teknologian osalta on muistettava, että valintamenettely on muuttunut edellisistä vuosista, joten aikaisempien vuosien pisteistä ei saa käsitystä tänä vuonna sisäänpääsyyn tarvittavaan pistemäärään. 



Tsempit kaikille oman opiskelupaikan löytämiseen ja erityisesti lukulomalla hikoileville abeille voimia kevään haasteisiin!

1 kommentti:

  1. Hei!
    Hain tänään opiskelemaan mm. biologiaa Joensuuhun. Olisi mukavaa kuulla lisää lyhykäisyydessään alan merkityksestä ja sen monipuolisuudesta. Lisäksi haluaisin tietää lisää eri työllistymisvaihtoehdoista. Kiitos vastauksesta etukäteen!

    VastaaPoista