torstai 28. marraskuuta 2013

"Hulluhan sinä olet! Etkö tiedä ettei biologeille ole töitä!"

Hulluhan minä olen. Olen tähän mennessä kieltäytynyt kahdesta vakituisesta työpaikasta ja lähtenyt sen sijaan opiskelemaan alaa, jolla työllistyminen ei ole satavarmaa. Miksi olen tehnyt tämän valinnan? Tässäpä pari syytä:

1) Uskon, että tekemällä opintonsa hyvin ja valitsemalla järkeviä kursseja voi luoda itselleen tutkinnon, joka auttaa työllistymisessä.
2) Näen vahvuutena sen, että minulla on kaksi ammattia - sekä elämäntilanteiden että yhteiskunnan muuttuessa tällainen ammatillinen kombo tuo turvaa ja toimeentulon. Saan todennäköisemmin tilaisuuden tehdä itseni mielestä mielekästä työtä.
3) Mielestäni itseään kannattaa toteuttaa myös ammatillisesti. Vietämme työelämässä suuren osan elämäämme, joten on aika kiva juttu, jos tykkää alastaan edes vähäsen. Vielä hienompaa on jos tykkää siitä kuin hullu puurosta, kuten ak. biologiasta..

Sinä yliopistoon haikaileva: tiesithän, että voit tehdä tutkinnosta juuri itsesi näköisen? Akateeminen vapaus tarkoittaa esimerkiksi biologian alalla sitä, että voit ottaa hyvinkin erikoisia sivuaineita. Esimerkiksi evoluutiopsykologia (ekologia ja evoluutiobiologia yhdistettynä psykologiaan) ja neurobiologia (solu- ja molekyylibiologia yhdistettynä psykologiaan ja fysiologiaan) tarjoavat monialaisia kombinaatioita ja taatusti mielenkiintoisen työn. Näiden lisäksi on olemassa monia muitakin kombinaatioita - ja kuka estää kehittämästä jotain uutta? Tällä alalla yrittäjyys on kova sana, joten jos keksii jotain aivan uutta, voi lähteä kehittelemään siitä itselleen ammattia. Yrittäjäksi ei ole kuitenkaan pakko lähteä, sillä ala työllistää myös jo olemassa oleviin firmoihin, kunnille ja valtiolle.

Yliopisto voi tuntua pelottavalta paikalta, koska sieltä ei välttämättä valmistu valmiin muotin mukaiseen ammattiin. Jos on valmis uhmaamaan tätä pelkoa, saattaa yllättyä positiivisesti. Yliopisto tarjoaa paitsi valmiudet haluttuun ammattiin, myös mahdollisuuden tehdä persoonallisen tutkinnon. Kun sitten isona lähtee etsimään töitä, voi keskiverrosta poikkeava tutkinto erottua edukseen ja auttaa hakijaan saamaan sen unelmien työpaikan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti