maanantai 25. marraskuuta 2013

Akvaattiset tieteet

Akvaattiset tieteet, vesistötieteet, WET, wetti, akvatieteet, akvaviittiset tieteet. Pääaineemme nimestä on väännetty monia versioita eikä ihme, lieneehän tuo ”finglishninnös” hiukan hankala - varsinkin englantia taitamattomille. Vaikka akvaattisten tieteiden sisältöä saa olla aina selittelemässä, on sen opiskelu niin mielekästä, että mielellään siitä kertoo myös muille. Akvaattisten tieteiden opiskelussa paneudutaan veden elämään: puroista järviin, vesikirpuista kaloihin, järvien ja eliöiden fysikaalisista ominaisuuksista biologisiin, sekä kaikkien näiden vuorovaikutuksiin. Opinnot ovat mielekäs yhdistelmä perinteisiä luentokursseja ja käytännönläheisiä kenttäkursseja. Täällä saa oikeasti opintopisteitä myös järvellä olosta tai vaikka laitesukelluskurssin käymisestä! 


Kalanpoikaskurssilla oltiin vesillä neljän veneen voimin. Kuva: Sari Aaltonen
Kandivaiheessa opinnot koostuvat perusopinnoista, joilla luodaan perustietämys biologiasta ja tarvittavista tukitieteistä. Käytännössä tämä tarkoittaa ensimmäisenä vuonna muiden pääaineopiskelijoiden kanssa yhteisiä kursseja, joissa opitaan perusteet niin solu- ja molekyylibiologiasta kuin ekologiastakin. Lisäksi kandivaiheen opintoihin kuuluu mm. pari kurssia kemiaa ja tilastotiedettä, joista kyllä selviää, kunhan vain tahtoa riittää. Onneksi sekaan mahtuu jo alkuvaiheessa oman pääaineen kursseja, joilla opitaan mm. Suomen kalat ja akvaattisten tieteiden tutkimusmenetelmiä.
Maiju ja Ekman-noudin. Liisa loiskurssilla.

Maisterivaiheessa on aika syventyä valitsemansa suuntautumislinjan mukaan kalabiologiaan ja kalatalouteen, limnologiaan ja hydrobiologiaan tai akvaattiseen parasitologiaan. Myös esimerkiksi  vesinisäkkäistä tehdään tutkimusta Jyväskylän yliopistossa ja esimerkiksi gradun aiheen voi saada tältä alalta. Yleensä maisterivaiheen opinnot alkavat kolmannen vuoden jälkeisenä kesänä suorittamalla pakollinen 2-3 kuukauden korkeakouluharjoittelu jossakin alan työpaikassa. Toki alan työkokemusta voi ja kannattaa hankkia aiemminkin, jos siihen on vain mahdollisuus. Maisterivaiheen lopussa odottaa suuri loppuhuipennus, eli Pro gradu -tutkielman tekeminen. 

Lisätietoja akvaattisista tieteistä löytyy esimerkiksi osastomme abisivuilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti