lauantai 18. lokakuuta 2014

Viikko gradua Konneveden tutkimusaseman hoivissa

Aamulla marssin tomerasti yliopistolle heti kahdeksalta, etsin heti vapaan koneen ja avaan GRADU-kansion muistitikulta. No jos nyt ensin katson sähköpostin ja facebookin, etten jää mistään paitsi. Puolen tunnin päästä uudelleen katsaus graduun, kyllähän tämä tästä lähtee. Pari tuntia menee ihan hyvin, sitten tulee lounasaika. Lounaalla rupatellaan kavereiden kanssa vain puolisen tuntia, mutta kyllähän syönnin päälle pitää vielä ottaa jälkkäritee, ja kyllähän se pitää mennä juomaan opiskelijoiden taukotilaan, ja kyllähän sen ohella pitää parit ristiseiskat pelata. Noh, sitten taas gradua, kunnes tulee kahvitauko ja taas parit ristiseiskat. Pian onkin aika lähteä kotiin tekemään ruokaa, ja siellähän odottaa hirveä sotku. Ei graduun voi keskittyä, jos ruokailuvälinelaatikossa on muruja! Sitten onkin ilta, jolloin on otettava omaa aikaa ja rentouduttava. Olipa taas tehokas gradupäivä! 

Hävettää tunnustaa, mutta tuollaisia minun päiväni ovat tässä gradun tekoon keskittyessäni välillä olleet. Varsinkin, jos käsillä on ollut jotain inhottavaa, kuten jokin vaikeasti ratkaistava pulma tilastomenetelmien kanssa.


Pari viikkoa sitten sain kuitenkin gradua kunnolla etenemään, kun käytin hyväkseni Konnevesi-apurahan. Rehtorin myöntämään apurahaan kuuluu viikon täysihoito Konneveden tutkimusasemalla. Kyseistä apurahaa voi hakea tutkielman viimeistelyvaiheessa, ja tottahan toki tahdoin itsekin käyttää mahdollisuuden hyväkseni. Täytin netistä löytyvän hakulomakkeen, pyysin graduohjaajalta vaadittavan lausunnon ja vein hakemukseni opintopalveluiden toimistoon. Hakemus hyväksyttiin tosi nopeasti, jo saman päivän aikana(!), ja sain itse sopia aseman toimiston kautta ajankohdan, jolloin tahtoisin ilmaisen viikkoni gradun näpyttelyyn käyttää.

Kun tuli aika muuttaa viikoksi Konnevedelle, sääennuste ei luvannut hyvää: kaunista ja aurinkoista säätä koko viikolle. Sisuuntuneena kuitenkin päätin, että ei ollut aika keksiä tekosyitä, vaan keskittyä täysillä graduun. Etukäteen olin kavereillenikin luvannut, että jos tavoittaa minut facebookista aamuyhdeksän ja iltaseitsemän välillä, saa meikälusmulle keksiä täysin vapaavalintaisen rangaistuksen. Onneksi graduflow vei kuitenkin mennessään, eikä viikon aikana keksitty yhtään tekosyytä tai rangaistusta. Päivät kuluivat kirjoitellessa ja nauttiessa aseman keittiöhenkilökunnan tarjoamista herkuista. Kirjoitin päivittäin yhdeksästä vähintään viiteen, ja kirjoittaminen oli oikeasti tehokasta, kun ajatusta ei jatkuvasti katkaissut kaverille juttelu tai tiskien koneeseen laittaminen. Iltaisin olin asemalla ypöyksin, mutta saunan lämmittäminen ja saunominen olivat mainiota ajanvietettä. Kaiken kaikkiaan viikko oli oikein onnistunut. Vähän kuin olisin ollut viikon lomalla, mutta samalla gradu edistyi kaksi kertaa nopeammin kuin tavallisesti.

Suosittelen lämpimästi Konnevesi-apurahaa kaikille graduaan tai muuta työtään viimeisteleville. Kirjoittamiseen on paljon helpompaa keskittyä, kun ei tarvitse huolehtia arjen askareista tai pelata kavereiden kanssa ristiseiskaa.

Nyt talven tullessa jatkan gradun tekoa muiden hommien ohella, toivottavasti Konnevedeltä haettu innostus säilyy. Tsempit syksyn haasteisiin kaikille!

4 kommenttia:

  1. Hei! Tässä tulee nyt ehkä hiukan tyhmä kysymys :D
    Onko sinulla tietoa että voiko päästä lukemaan biologiaa vaikka ei kirjoittaisi pitkää tai edes lyhyttä matikkaa? Itse olen lyhyellä matikalla ja nyt on alkanut houkutella, että hakisin biologian opettajaksi Jyväskylään. Onko siis aivan mahdotonta päästä sisään? Mitä aineita kirjoitit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Anteeksi vastauksen viivästyminen, toivottavasti luet tämän vielä, ja tästä on vielä jotain apuakin.

      Lyhyesti sanottuna, voit päästä sisään. Kuitenkin pitkästä matikasta on hyötyä, ja ainakin lyhyt kannattaisi kirjoittaa. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston yhteisvalinnassa eri aineista saatavat pisteet löytyvät täältä: https://www.jyu.fi/science/opiskelijavalinta/valintapisteet/biologian-yhteisvalinta . Viidestä aineesta voi saada pisteitä, ja yksi näistä viidestä on matematiikka, eli jos jättää sen kirjoittamatta, jää yhdet pisteet saamatta kokonaan.

      Kuitenkin puolet opiskelijoista valitaan pelkästään pääsykoemenestyksen perusteella (https://www.jyu.fi/hae/oppiaineet/mat-luonnontiede/Biologia), joten vaikka et kirjoittaisi matikkaa ja saisit huonommat pisteet ylioppilastodistuksesta, voit päästä sisään pelkästään hyvin menneen pääsykokeen perusteella.

      Itse pääsin sisään akvaattisten tieteiden suoravalinnan kautta (https://www.jyu.fi/hae/oppiaineet/mat-luonnontiede/akvaattiset/oppiaineen-teksti-malli-etusivuksi). Akvaattisiin tieteisiin ei siis ole pääsykoetta, vaan valinta tehdään pelkästään kirjoitusten arvosanojen perusteella. Hakupisteet ovat muuttuneet jo oman hakuni jälkeen, mutta aikanaan kirjoitin biologian, maantieteen, pitkän matematiikan, äidinkielen, ruotsin ja englannin. Enkä kirjoittanut huippuarvosanoin, mutta sisään pääsin ja hyvin olen pärjännyt. :)

      Toivottavasti haet lukemaan biologiaa, sillä voit oikein mainiosti päästä sisään! Onnea hakuun!

      Poista
    2. Kiitos kiitos vastauksesta! Voin sanoa, että sain nyt itseluottamusta hakea sinne, eli suuri kiitos! Ensi vuonna haku oisi edessä, ja päädyin myös kirjoittamaan sen matikankin, syksyllä yritetään saada jonkinmoista arvosanaa sieltä :) Hiukan ainakin parantaa sisäänpääsyn mahdollisuuksia :D

      Uskon, että täytyy tehdä paljon töitä sisäänpääsyn eteen, mutta eiköhän tämä tästä. Kuitenkin kun kyseinen ala tuntuu just eikä melkein mun omalta :)

      Poista
  2. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista