perjantai 22. elokuuta 2014

Uuden opiskelijan ohjenuora



"Sinulle on myönnetty opintotuki Luonnontieteiden kandidaatin ja Filosofian maisterin tutkintoon Jyväskylän yliopistossa." Mitä, eihän minua ollut hyväksytty mihinkään opiskelemaan? Hieraisin silmiäni ja etsin numeron paperinivaskasta ja pirautin yliopiston kansliaan. Kyllä vain, minut oli hyväksytty varasijalta akvaattisten tieteiden koulutusohjelmaan ja hyväksymiskirje oli lähetetty jo aikoja sitten. Ai niin, olin asunut jo neljä kuukautta Jyväskylässä ja kirje oli mennyt vanhaan osoitteeseeni.  Äiti tietysti tihrusti itkua puhelimen toisessa päässä, kun itse pompin tasajalkaa pitkin yksiötäni. "Onnea rakas lapsi, olen niin onnellinen puolestasi!"

Ensimmäinen päivä oli Jännä, vaikka olin tutustunut etukäteen bio- ja ympäristötieteiden laitokseen kuluneen kesän aikana. Olin saanut työkkärin kautta onnekkaasti harjoittelijan töitä yhdessä ekologian ja evoluutiobiologian huippututkimusyksikön tutkimusryhmässä, joten olin ennakkoon nuuskinut, missä nimenhuuto silloin syyskuisena maanantaiaamuna klo 10 pidettiin. Opetuksesta vastaavan lehtorin höpinöistä en muista juuri muuta kuin että olemme nyt yliopistossa, meillä on vastuu omasta opiskelustamme, saamme maan parasta ja tuoreinta alan opetusta ja tämä tulee olemaan elämämme ehdottomasti parasta aikaa. Selvä, sopii minulle!

 Tästä sitä kuljetaan sitten pitkin Ylistön siltaa luennoille. Biologian laitos maastoutuu rantakasvillisuuden taa vasemmalle. Kuva: Liisa Alaoutinen

Ensimmäinen tapaaminen muiden kohtalotovereiden kanssa on sittemmin jäänyt vain utuiseksi muistoksi. Yhdellä oli punainen tukka, jonkun nimi oli Rosanna, kaksi tyttöä oli kotoisin Heinolasta, joku harrasti piirtämistä. En osannut keskittyä oikein keneenkään, ja itsensä esitteleminenkin jännitti niin vietävästi. Onneksi meidän ryhmällämme oli hyvä tutor, vanhempi opiskelija, joka tutustutti meidät toisiimme, kertoi mitä se opiskelu oikeasti on ja esitteli tulevan opinahjomme kätkeytyneimmätkin kolkat.

Ensimmäiset päivät ja viikot vierähtivät vikkelästi uusiin kuvioihin tutustuessa. Konnevedellä järjestettävään Lentävään lähtöön osallistuminen ensin mietitytti, uskaltaisiko sitä lähteä yöksi jonnekin tutkimusasemalle täysin vieraiden ihmisten kanssa? Jälkikäteen sitä on ollut kiitollinen, että juuri meidän laitoksellamme uusia opiskelijoita hemmotellaan heti alkuun tällä tavalla. Konneveden tutkimusasema on kuin mökki tai pikemminkin mökkikylä kauniin Konneveden äärellä kaikkine mukavuuksineen. Keittiöstä saa mitä maukkainta ruokaa aamuin, aamupäivisin, keskipäiväisin, iltapäivisin, illoin ja milloin nälkä ei edellisen aterian tiimoilta ole ehtinyt vielä edes palautumaankaan. Illalla saunotaan ja paistetaan makkaraa kodassa ja nautitaan uusien tuttavuuksien seurasta. Tapahtumassa on myös mitä otollisin tilaisuus tutustua laitoksemme leppoisaan henkilökuntaan.

Konneveden tutkimusasemalle mentäessä kuljetaan Siikakosken yli. Kuva: Liisa Alaoutinen

Yhteisöllisyys ilmenee kaikessa yliopiston toiminnassa. Yliopistossa me kohtelemme toisiamme tasavertaisina, eikä täällä tehdä eroa fuksin, maisteriopiskelijan, lehtorin tai professorin välillä. Kaikki ovat täällä yliopistossa tavoittelemassa samaa: toteuttamassa tutkimusta, jakamassa tietoa ja taitoa, sammuttamassa loppumatonta tiedonjanoa. Tutor on uudelle opiskelijalle alussa tärkein ihminen. Hän on sellainen ihminen, joka tietää kaiken tai ainakin ottaa selvää kaikesta opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvistä uuden opiskelijan mieltä askarruttavista kysymyksistä. Hänelle voit esittää sellaisetkin kysymykset, joita et muille kehtaisi esittää. Usko pois, hän on ollut hiljattain samassa tilanteessa kuin sinä ja muistaa varmasti, miten opiskelun alussa kaikki uudet asiat jännittivät ja saivat pienen fuksin raapimaan päätään hankalissa tilanteissa.

Kokosin uuden opiskelijan ohjenuoran, jota kannattaa näinä tulevina päivinä, viikkoina ja vuosina noudattaa:

A) Osallistu kaikkiin tutortapaamisiin ja tutorien järjestämiin aktiviteetteihin.
 
B) Järjestä raha- ja asumisasiat kuntoon heti opiskelun alkaessa tai mielellään jo ennen sitä. Et pysty nauttimaan opiskelijaelämästä täysin rinnoin, jos toimeentulossa jokin arveluttaa. Tutor voi auttaa tässä.

C) Tutustu hyvin tutorryhmäsi muihin jäseniin. Heidän kanssaan tulet kahlaamaan läpi vielä monet kurssit ja jakamaan monet opiskelun aiheuttamat ilot ja ahdistukset.

D) Suunnittele opintosi ajoissa ja yritä pysyä aikataulussa. Näin pidät Kelan tädit tyytyväisinä.

E) Älä ota stressiä uudesta paikkakunnasta ja kaikista niistä uusista asioista ja ihmisistä. Ajan kanssa kaikki selkiytyy.

F) Osallistu rohkeasti myös ainejärjestö- ja seuratoimintaan. Neljä vuotta kalastusseuran hallituksessa ovat olleet opintojeni ohella parasta antia ja näyttävät työnantajankin silmissä hyvältä.

G) Nauti. Opiskele tunnollisesti, mutta pidä samalla hauskaa. Opiskelu ei saa olla liian rankkaa tai ahdistavaa. Hei, kerrankos sitä pääsee nauttimaan elämänsä parhaasta ajasta!

Tervetuloa opiskelemaan biologiaa, fuksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti